cuprins sfaturi practice CODUL BUNELOR MANIERE APERITIVE ASPIC BAUTURI BUDINCI conserve de fructe conserve de legume creme fripturi galuste si taitei inghetate mancare din organe mancaruri cu carne mancaruri din oua prajituri si dulciuri preparate din carne tocata preparate din legume preparate din peste preparate din vanat sosuri supe si ciorbe masa de Craciun masa de Pasti bucatarie frantuzeasca bucatarie italiana bucatarie internationala bucatarie rapida adauga o reteta culinara contact suntem si pe facebook

Cum se pastreaza legumele

Legumele proaspete
Intr-o gospodarie se folosesc in timpul iernii si legume in stare proaspata, cum sint ceapa, usturoiul, prazul, morcovul, patrunjelul, telina, ridichea de iarna, sfecla rosie, cartofii si varza. Toate aceste legume trebuie pastrate bine, pentru a fi ferite de inghet si pentru a nu se altera.

Radacinoasele
Radacinoasele cum sint mocovul, patrunjelul, pastirnacul, sfecla si ridichea de iarna se pot pastra in conditii foarte bune in timpul iernii in pivnite sau gropi in pamint, in boxele din bloc, etc. Sfecla rosie, pastirnacul, napii sint radacinoase mai rezidente si pot fi pastrate in camari si pivnite, in gramezi sau in cutii. Morcovii, telina, patrunjelul, care sint mai sensibile, se pastreaza in camari pe stelaje si polite, sau in pivnite uscate, fiind stratificate in nisip. In nisip, patrujnelul si telina se pot aseza fie in picioare, fie culcat, cu conditia sa fie foarte bine alesi inainte si controlati din cind in cind pentru a vedea cum se pastreaza. In gospodariile in care nu exista pivnite, mai ales la orase, morcovii, patrunjelul, pastirnacul, napii si telina se pot pastra in lazi de nisip, in camari bine aerisite. De asemenea, se poate folosi o metoda care da rezultate si pastreaza in stare buna legumele: se infasoara fiecare leguma in hirtie alba dupa care se pune in ziar sau material plastic. Dupa care sint asezate in camara sau in locuri uscate si racoroase (pe balcon). Aceasta metoda poate fi folosita si pentru celelalte legume.

Cartofii
Pregatirile pentru pastrarea cartofilor trebuie sa inceapa imediat dupa recoltare cind se tin o zi-doua la soare ca sa se usuce putin. Cartofii care sint loviti sau stricati se arunca. In general, cartofii se pastreaza in aceleasi conditii si incapari ca si radacinoasele, adica in gramezi, in lazi sau in locuri special amenajate in pivnita. Intre gramada de cartofi si peretii pivnitei este bine sa se puna un strat de paie pentru a-i feri de umezeaza. Daca exista o cantitate mai mare de cartofi care se doreste a fi pastrata pentru iarna, aceasta poate fi pastrata in gropi special facute pentru depozitare. Cartofii trebuie feriti de apa, in gropi se pun paie si se acopera cu un strat de pamint. Cea mai buna temperatura de pastrare a cartofului este intre +1 grad si +3 grade C.

Ceapa si arpagicul
Ceapa care se doreste a fi pastrata in stare proaspata trebuie sa fie bine copata, invelita in frunze si uscata. Aceasta se pastreaza in camere speciale, in camari sau in podul caselor, in straturi de 25-40 cm grosime, care in timpul iernii se acopera cu paturi, rogojini, paie, etc. Ceapa se mai poate pastra si in lazi sau ladite de sipci, in locuri uscate si ferite de ger. Daca va fi astfel depozitate in timpul iernii, ceapa nu v a ingheta, cu singura conditie sa nu fie miscata din locul ei in timpul gerului. Se mai poate pastra in camari legata de o funie (asezata pe surpoturi speciale sau atirnata in cui). Arpagicul se pastreaza la fel ca ceapa pentru consum, in straturi de 15-20 cm. Temperatura de pastrare este cuprinsa intre -3 grade si 0 drage C sau +18 grade C pina la 20 grade C, iar umiditatea aerului intre 60-65%.

Usturoiul
Usturoiul este mai sensibil la ger, de aceea trebuie pastrat in locuri in care temperatura nu scadesub 0 grade C. Daca este inghetat, nu mai poate folosit, prin urmare nu isi mai revine. Metodele de pastrare sint aceleasi ca la ceapa.

Prazul
Prazul poate fi pastrat in magazii, sub soproane sau in curte. El se aseaza in picioare in santuri pina aproape de locul unde dau frunzele, dupa care se acopera in pamint. In timpul gerurilor mari, prazul astfel depozitat se acopera cu paie, pleava sau coceni. Mai poate fi pastrat stratificat in lazi, in pivnite sau in bordeie, asezat in nisip.

Varza
Recoltarea verzei destinata pastrarii se face toamna, cit mai tirziu. Varza se poate recolta fara radacini si aceasta este metoda cea mai folosita. Se poate insa recolta si cu radacina, pentru a fi pastrata in lcouri speciale, ingropata in nisip sau atirnata de o stinghie de tavan. Dupa recoltare, se aleg numai capatinile mari, indesate, sanatoase, iar frunzele exterioare infoiate se indeparteaza. Acestea se aseaza in beciuri sau camari, pe polite special amenajate sau pe stelaje in straturi groase de 4-5 capatini asezate in forma de sah. Varza se mai poate pastra proaspata in pivnite sau bordeie asezate una lina alta, cu radacina ingropata in pamint sau in nisip jilav sau atirnata de stinghii sau grinzi de beci. Temepratura cea mai buan de pastrare este intre 0 grade si 1 grad C, iar umiditatea aerului de 95-98%.
Bookmark and Share

Retete culinare delicioase

zodiac

Retete culinare - prajituri si dulciuri

aluat care se desface in foi aluat care se desface in foi pentru placinta sau rulouri aluat cu branza de vaci aluat frantuzesc facut la cald aluat frantuzesc facut la rece aluat pentru eclere aluat pentru uscatele baclava baghete cu nuci sau alune betisoare crocante bezele biscuiti cu miere biscuiti spritati cataif chek cu rahat Choux a la creme ciocolata clatite clatite cu branza de vaci clatite cu ciuperci clatite cu marmelada sau dulceata clatite cu spanac cornete cu cacao cornete cu nuca cornulete cu bors cornulete cu iaurt cornulete presburg cornulete vanilate cornuri dospite cornuri foarte fragede covrigei cu lamaie covrigei cu nuca covrigei glasati covrigei sarati cozonac cu nuca sau mac cozonac simplu crabi din aluat fraged cuiburi de viespi cununite cu nuca domino fursecuri din albusuri globulete cu dulceata gogosi din iaurt sau lapte batut gogosi economice gogosi pripite din branza de vaci gris cu lapte gurite madelene mere coapte negrese orez cu lapte piersici cu crema placinta cu mere Placinta din aluat frantuzesc cu crema de vanilie Placinta din aluat dospit cu crema de smantana Placinta din aluat frantuzesc cu dovleac placinta din aluat frantuzesc cu spuma de zmeura, capsune, sau fragi placinta simpla din aluat fraged, nisipos prajitura cu cacao prajitura cu fructe prajitura din foi cu zahar ars pricomigdale rulada martipan salam din biscuiti saleuri crocante savarine scoarta de copac - rulouri spuma cu rom spuma de caise spuma de capsune fragute, zmeura taitei cu lapte tarte tarte cu rahat trandafiri din aluat de uscatele trigoane turta cu cacao afine cu crusta ananas umplut cu orez batoane cu ciocolata si alune batoane cu rom budinca cu nuca de cocos rasa budinca de fructe cu sos de citrice budinca de vanilie buninca de gris cu mure si afine cantuccini cu ciocolata capsuni cu crema de vanilie chec cu ciocolata si fructe uscate cirese jubileu clafoutis cu piersici clatite cu morcov si compot de mere clatite cu urda dulce clatite cu zer si branza de vaci congoleza crema irish mist cuburi de ciocolata cu capsuni flanuri cu pere foitaj cu umplutura de pepene galuste cu nectarine galuste de orez prajite gogosele cu gem de caise inghetata de casa melcisori umpluti cu branza si prune mousse cu chocolat orez in lapte caramel piure de zmeura placinta cu cirese placintele din branza de vaci cu compot prajitura caramelizata cu piersici prajitura chinezeasca prajitura cu branza de vaci si capsuni prajitura cu branza de vaci si visine prajitura cu ciocolata prajitura cu ciocolata si scortisoara prajitura cu mere si migdale prajitura cu mere si sos cu sofran prajitura cu nuca de cocos prajitura cu piersici prajitura cu stafide prajitura frageda cu prune rulada cu crema si capsuni rulouri cu crema de vanilie sos de capsuni cu galusti de albus spuma de capsuni tarta cu cirese tarta cu lamaie tarta cu lapte de pasare tarta cu prune tarta cu zmeura tarta de capsuni cu branza de vaci tarte cu crema si capsuni tort cu alune tort cu pere si migdale tort cu prune si frisca tort cu zmeura tort de lamaie tort ieftin cu frisca si gem tortulete cu capsuni si lichior de oua

Retete culinare - preparate din legume

ardei copti in sos alb budinca cu ciuperci budinca de conopida ciulama de ciuperci ciuperci scazute fasole verde cu usturoi icre de fasole Legume cu smantana si suc de rosii Legume cu sunca sau parizer Mancare de spanac cu rosii Plachie de fasole boabe salata de cartofi salata de rosii salata de varza rosie spanac cu maioneza telina cu masline telina cu smantana varza dulce calita batoane de dovleac budinca vieneza cu morcovi si ceapa verde carpaccio cu sfecla cartofi cu ceapa cartofi umpluti chec de morcovi cu slaninuta afumata chips uri de dovleac clatite picante umplute cu dovleac crema de conopida cuiburi de castraveti cu unt de sardele deliciul contesei dovleac prajit flan cu dovleac si coaja de portocala frittata cu pui si sparanghel frittata cu spanac gnocchi de dovleac cu rosii si busuioc medalioane de vitel sau pui cu sote de castraveti morcovi parma omleta cu salvie painisoare italienesti din cartofi papricas de vitel cu tarhon peste cu ardei la cuptor placinta cu carne de pui si mazare noua placintele cu cartofi si cu telina placintele cu dovleac placintele de morcovi cu ciuperci pui cu cartofi noi si cirese pui umplut cu ghiveci ratatouille cu dovleac rondele de dovleac rulouri cu ton salata cu vinete si dovlecei cruzi salata de cartofi cu costita salata de cartofi cu mar si oua salata de cartofi cu ridichi si branza bucegi salata de cartofi cu telina si salam salata de rosii cu telemea prajita si cimbru salata de vinete cu coriandru salata mediteraneana cu vinete salata sefului cu dovlecei crocanti salata svabeasca din banat salata verde cu patrunjel si crutoane scrumbie marinata cu marar sfecla cu perisoare sfecla rosie gratinata spaghete de castraveti gratinate strudel cu morcovi supa crema de dovleac supa de cartofi cu ardei si crutoane supa de dovleac supa de morcovi cu pesto supa galbena de ardei taietei cu pesto de ardei tarta cu branza si dovlecei tarta cu legume tarta de dovleac cu branza tempura cu legume tocana de miel cu vinete tortilla cu dovleac tzatziki vinete umplute (1) vinete umplute (2)

Retete culinare - bucatarie rapida

aripioare de pui cu lamaie si rozmarin budinca de dovlecei pane cannelloni cu umplutura de dovlecei cartofi cu branza cartofi cu branza de vaci cartofi cu conopida si iaurt cartofi cu ciuperci si branza la tigaie cartofi in crusta de ierburi chiftelute din peste cu crusta de migdale sau pesmet clafoutis cu cirese coltunasi cu gutui si mere deliciu cu visine ficatei de pasare cu cartofi si varza file de peste cu condimente file de salau cu ciuperci fileuri de macrou cu salata de fasole fileuri de peste alb cu usturoi si migdale fileuri de peste in haina de cartofi friptura de manzat cu mere friptura de pui cu sos de mere si cimbru fructe marinate cu orez si portocale galuste de cartofi umplute cu sunca si carne lasagne cu verdeata si dovlecei macaroane cu piept de pui si ciuperci macaroane cu vinete si mozzarela sau cascaval mancarica de pui cu mirodenii mere prajite cu inghetata oua cu gulii si sos bechamel paine cu branza coapta si rosii parjoale umplute cu branza pastitsio pastrav sau salau cu miez de graham peste alb cu cartofi si mustar peste alb in suc de legume peste cu praz la cuptor peste cu sos de smantana si mustar peste la cuptor peste umplut cu cascaval si cartofi piept de pui cu alune piept de pui cu felii de mar piept de pui cu sos verde placinta cu cartofi si masline placintele de cartofi cu susan prajitura cu banane prajitura cu branza de vaci si magiun de prune prajitura englezeasca cu gem prajitura moale cu mere pui cinci continente pui cu ardei gras si masline pui provensal pulpe de pui cu vermut rasol de vita cu sos de iaurt salata cu cartofi si mere salata de cartofi cu crenvursti sau polonezi salata de cartofi noi cu carnaciori prajiti salata taraneasca cu fasole uscata si sardele salata de andive cu mere salau sau cod umplut snitel din piept de curcan sau pui cu sos de mere spaghete cu sos de legume stifado strudel vienez cu mere sufleu cu doua feluri de cascaval sufleu de caise supa de broccoli si cascaval supa de cartofi cu ardei supa de conopida cu smantana si galuste de carne supa de dovlecei cu crutoane de cartofi supa de patrunjel supa de rosii cu cartofi supa de rosii cu linte supa de rosii si ardei supa de vara supa fasole verde cu costita afumata supa pasata de dovleac taietei cu ficatei de pasare tarta cu ciocolata tarta cu piersici tarta tatin cu coaja de portocala telemea pane pe pat de salata tocanita cu taitei tort de piersici cu crema de iaurt si branza de vaci tortul reginei mary vinete cu sos de busuioc vinete italiene cu rosii
RECOMANDARI: GoldFMRomania.ro | StiriLaZi.ro | RoStClub.com | Surprinde.com | CoolPhone.ro | LumeaLive.com | RoStClub.ro | Relaxare.net | DownloadFreeHDWallpapers.ro | CatalogulWeb.ro | FemeiaModerna.ro | TesteRapide.net | ZodiaculTau.com | BodyHouse.ro | QuickTestsOnline.com | EcardsAndGreetings.net | eCreativ.ro
Proiect realizat de ROSTCLUB - constructie site | promovare site | productie spoturi audio | productie spoturi video